Hoe werkt een lucht-water all-electric warmtepomp?
Op duurzame wijze warmte uit de omgevingslucht onttrekken, dat is in het kort gezegd wat de lucht-water warmtepompen doen. Lucht-water warmtepompen zijn zowel in oude als nieuwe gebouwen te installeren om te voorzien in een betrouwbare warmte- en/of warmwatervoorziening.
Dankzij de toegepaste technieken wordt je huis hierbij tijdens de warme zomerdagen op een efficiënte en duurzame wijze gekoeld. Zo geniet je in ieder seizoen van optimaal comfort.
De werking van de lucht-water warmtepomp is in principe hetzelfde als van een koelkast, maar dan omgekeerd. De warmtepompen bestaan uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit.
De buitenlucht wordt met de ventilator van de buitenunit aangezogen. Hierbij passeert het een warmtewisselaar (de verdamper) die is gevuld met een koelmiddel. Dit koelmiddel verdampt met behulp van de warmte uit de buitenlucht. De ontstane damp wordt door een compressor samengedrukt, waarbij energie vrijkomt. Deze energie wordt in de vorm van warmte via een tweede warmtewisselaar in de binnenunit (de condensor) afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie. Op warme dagen kan de werking als het ware worden omgekeerd.
Het verschil tussen lucht-water warmtepomp en lucht-lucht warmtepomp
Zowel een lucht-water, als lucht-lucht warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Een lucht-lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan het ventilatiesysteem (lucht) binnenshuis. De lucht-water variant geeft de warmte af aan de CV-installatie (water).
Wanneer een all-electric of hybride warmtepomp?
Voor CV-radiatoren is de temperatuur van 55 graden Celsius vaak niet voldoende om een ruimte comfortabel warm te krijgen met een volledig elektrische warmtepomp. Het kan dus zo zijn dat het verwarmingssysteem in de woning eerst gemoderniseerd of aangepast moet worden om te profiteren van het maximale rendement. Voor een hybride lucht-water warmtepomp ligt dit anders: in combinatie met de CV-ketel is ook bij gewone CV-radiatoren een prima rendement mogelijk en een gasbesparing tot 70%.